Dood aan Israël...?
In hartje Amsterdam is vorig weekend een Israëlische vlag verbrand door een gemaskerde man. Omstanders scandeerden pro-Hamas-uitingen en ‘Dood aan Israël!’ Het gebeurde op het Spui. Niemand greep in, ook de politie niet.
In hartje Amsterdam is vorig weekend een Israëlische vlag verbrand door een gemaskerde man. Omstanders scandeerden pro-Hamas-uitingen en ‘Dood aan Israël!’ Het gebeurde op het Spui. Niemand greep in, ook de politie niet.
Israël heeft als Gods uitverkoren volk afgedaan. Het volk heeft de Messias, Jezus Christus, verworpen en daarmee het heil afgewezen. Daarom heeft God Zijn handen van Israël afgetrokken. Deze leer wordt ook wel de vervangingstheologie genoemd.
Als je de actualiteit hebt gevolgd, zal het je niet zijn ontgaan dat Israël en Hamas een akkoord hebben bereikt over een staakt-het-vuren in Gaza. Velen - ook in de kerken - zijn blij met deze deal. Men spreekt wel van een historische doorbraak!
We leven in bizarre en naar mijn overtuiging profetische tijden. Het is de hoogste tijd dat Nederland als geheel, maar in bijzonder de politiek en de kerk wakker worden. In dit kader moest ik sterk denken aan het geluid van de sjofar.
Misschien vraag je je ook weleens af; In wat voor tijd leven we eigenlijk? En wat is je roeping in een tijd als deze? Zonder negatief te willen doen, moeten we vaststellen dat we als christenen in een volkomen ontaarde wereld leven. En in dat licht zijn bovengenoemde vragen belangrijk om over na te denken.
Er zijn van die onderwerpen waarover niet veel wordt gesproken en waarover de meeste mensen liever niet nadenken. Eén van die onderwerpen is de realiteit van de hel. De Bijbel daarentegen spreekt heel open en eerlijk over de plaats van het eeuwig oordeel.
Misschien ben je bekend met het fenomeen, misschien ook niet. Maar feit is dat het zwaaien met vlaggen - of zo je wilt met vaandels – steeds meer toeneemt tijdens kerkdiensten en conferenties. Wat leert de Bijbel hierover?
Vroeg of laat krijgen we als christen allemaal te maken met de één of andere vorm van beproeving. Ik las deze week het volgende; ‘Beproevingen zijn moeilijke levensomstandigheden die je welzijn of je levensgeluk bedreigen of verminderen.’
De strijd tegen Israël en de strijd om Jeruzalem is het brandpunt van de wereldpolitiek geworden. Als je de Bijbel serieus neemt - en in dat licht ook de ontwikkelingen in de wereld - kan je gewoon niet om het Joodse volk en het land Israël heen.
Met regelmaat zeggen zowel ouderen als jongeren dat de tijd voorbij vliegt. Hoe ouder je wordt, hoe sneller alles lijkt te gaan. De Bijbel vergelijkt ons leven met een damp die er is en even plotseling weer verdwijnt.
Laat ik maar direct met de deur in huis vallen; Hoe staat het ervoor met je stille tijd? Lees je nog dagelijks uit je Bijbel en ben je in contact met de Heer door middel van gebed?
Deze week staat in het teken van de Vervolgde kerk. Volgens de stichting OpenDoors worden wereldwijd circa 365 miljoen christenen vervolgd omdat ze in de Heere Jezus geloven en Hem willen volgen. Een duizelingwekkend groot getal.
Vorige week vond de jaarlijkse dodenherdenking plaats met daaropvolgend bevrijdingsdag. We waren met elkaar twee minuten stil en dachten aan de omgekomen Nederlandse militairen en verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze week wordt Pesach gevierd. Het is één van de Bijbelse voorjaarsfeesten met een geweldig rijke betekenis. Pesach - ook wel genoemd het Feest van ongezuurde broden - bestaat uit de Sedermaaltijd met aansluitend een week waarin geen gezuurde broden gegeten mogen worden.
Op het eerste gezicht een wat merkwaardig onderwerp voor deze nieuwe blog. Deze week las ik een prachtige anekdote die ik graag met je wil delen. Het zette me aan het denken.
Deze drie werkwoorden geven een prachtige samenvatting van ‘hoe’ de Heer vandaag Zijn volgelingen leidt en dat soms door de stormen van het leven. De genoemde werkwoorden vormen de samenvatting van Jesaja 43:1-3a.
Vorig weekend is het Holocaust museum in Amsterdam geopend. Het was deze plaats waar vanuit ruim 80 jaar geleden tienduizenden Joden werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen.
Er zijn mensen in de Bijbel die je graag in de toekomst eens zou willen spreken. Voor mij is één van die personen broeder Kaleb. Wij leren hem kennen als een trouwe volgeling van God te midden van een ongelovige generatie.
We leven in bijzondere tijden. Bijbelse profetieën worden vervuld. We zien aan de tekenen van de tijd dat de Heere Jezus wederkomt. Maar met dat je dit vaststelt, kan je deze tijd juist ook als moeilijk en heel verwarrend ervaren.
Er zijn van die onderwerpen in de Bijbel die veel stof doen opwaaien. Niet alleen in de seculiere wereld, maar ook binnen de kerk. Eén van die onderwerpen is Israël.
De maand januari is aangebroken. Het is de eerste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender. Misschien wist je het niet, maar de maand januari is genoemd naar de Romeinse god Janus. Letterlijk betekent zijn naam ‘doorgang’.
Het jaar 2023 ligt bijna achter ons. Misschien was het voor jou een heel vreugdevol jaar en tel je je zegeningen één voor één. Het kan ook zijn dat je een heel zwaar jaar achter de rug hebt. Een jaar met veel zorgen en verdriet.
Op 22 november jl. vonden de 2e Kamerverkiezingen plaats. Zoals bekend wist de PVV van Geert Wilders deze verkiezingen met overtuiging te winnen. Er vond een politieke aardverschuiving plaats en de huidige coalitie werd duidelijk afgestraft.
De Bijbel schrijft klip en klaar over de fysieke wederkomst van de Heere Jezus. Door de eeuwen heen is er opgeroepen om gered en gereed te zijn voor dat moment. Maar waar blijft de dag van Zijn terugkeer? Het duurt zo lang…
In plaats dat Israël blijvend wordt gesteund na de terroristische aanslagen neemt de steun hoe langer hoe meer af. Sterker nog, we zien een toenemend antisemitisme oftewel Jodenhaat. Maar dat wilden we niet meer, toch?
Begin oktober werd de wereld opgeschrikt door terroristische aanslagen op de democratische rechtstaat Israël. Hamas viel Israël aan vanuit het zuiden en later Hezbollah vanuit het noorden. Nagenoeg de hele wereld reageerde geschokt op deze afschuwelijke gebeurtenissen.
Met regelmaat vernemen we dat een christen helemaal niet ziek hoeft te zijn. En als een christen al ziek is, kan hij of zij genezing claimen. Genezing is volgens deze visie een door Jezus verworven recht.
Deze week wordt het Loofhuttenfeest gevierd. Dit feest duurt maar liefst zeven dagen. Men verblijft in een fragiele loofhut (Soeka) en de opdracht luidt; ‘Verblijd je in de Heere’. Maar is dat niet een beetje overtrokken?
Tijdens de verhuizing van mijn moeder kwam ik een Delfts Blauw wandtegeltje tegen met het opschrift ‘Houd er de moed in’. Deze spreuk is een prachtige aansporing ook als het gaat om de navolging van Christus.
De Bijbel is een open en eerlijk boek en geeft ons soms een inkijkje in het hart van de gelovigen. Ze gaan over bergen en door dalen en kennen zo hun strijd en worstelingen.
Als we tot geloof in de Heer Jezus zijn gekomen, is het van groot belang dat we leren leven uit de Eerste hand. Daarmee bedoel ik dat je jezelf oefent om elke dag te leven bij een open Bijbel. Dat je de Heer zoekt en je het Woord van God in rijke mate in je laat wonen.
De vakantieperiode staat voor de deur. Misschien heb je al plannen gemaakt om de komende weken te kamperen. Je hebt je tent al van de zolder gehaald. Kortom, je bent er helemaal klaar voor!
Het leven van een christen gaat niet altijd over rozen, integendeel. De Bijbelse geschiedenis, maar ook de kerkgeschiedenis laten ons dat duidelijk zien. De grote vraag is; ‘Wat werken de moeilijkheden in ons leven uit; maken zij ons bitter of beter?’
Het gebed wordt wel genoemd de motor van ons geestelijk leven. Maar hoe staat het met jouw gebedsleven? Ben je nog vurig in de gebeden of kan jouw gebedsleven misschien een nieuwe impuls gebruiken?
Tien dagen na de Hemelvaart van de Heer Jezus gebeurt er opnieuw iets bijzonders. De dag van het Pinksterfeest werd vervuld (Handelingen 2:1). We vieren met Pinksteren het geweldige heilsfeit van de uitstorting van de Heilige Geest. Er breekt een heel nieuwe periode aan in de geschiedenis.
Sommige mensen hebben moeite met confronterende vragen. Veel levensvragen zijn confronterend, maar daardoor heel waardevol. Goede levensvragen zijn vaak wat oncomfortabel. Ze gaan over zaken waar we normaal gesproken misschien (liever niet) over nadenken.
In de afgelopen periode hebben veel christenen wereldwijd herdacht dat Jezus opstond uit de dood. Op veel plaatsen is gezongen; Nu jaagt de dood geen angst meer aan, want alles, alles is voldaan; wie in geloof op Jezus ziet, die vreest voor dood en helle niet. De vraag is; Beleven we dit ook zo?
Onlangs hebben twee ultraorthodoxe leden van de Knesset een omstreden wetsvoorstel ingediend. Het nieuwe wetsvoorstel moet de verspreiding van het Evangelie in Israël onmogelijk maken.
Afgelopen week waren er de Provinciale Statenverkiezingen. De uitslag is inmiddels bekend en laat zien dat Nederlanders lijken af te rekenen met de gevestigde partijen; ‘De coalitie heeft een forse draai om de oren gekregen’.
Via allerlei kanalen heeft ons het nieuws bereikt dat er een opwekking gaande zou zijn op de Asbury University (USA). Het is inmiddels wereldnieuws geworden.
Wat een eigenaardige vraag. Toch zult u ontdekken dat het meer dan de moeite waard is om over deze vraag na te denken. In deze video neem ik u namelijk mee naar de verzoekingen en beproevingen in het leven van een christen.
Het is een Bijbelse opdracht om alle dingen te beproeven en het goede te behouden. De Bijbel leert hiermee niet; u moet alles een keer proberen, maar beproef alles wat zich aandient of het ook aan de Bijbelse criteria voldoet.
We hebben allemaal weleens het gezegde gehoord ‘Met een kromme stok, een rechte slag slaan’. Dit gezegde betekent zoveel als; met iets dat feitelijk niet goed is, wordt uiteindelijk toch een positief resultaat bereikt.
Misschien heeft u ook goede voornemens voor het nieuwe jaar. In de top-3 van goede voornemens worden genoemd; meer sporten, gezonder eten en zelfontwikkeling. Graag wil ik u wijzen op het voornemen uit Handelingen 11:23. Echt een aanrader!
Het jaar 2022 ligt inmiddels bijna achter ons. Daarmee zijn we ook een jaar dichter bij de wederkomst van de Heer Jezus. U zegt misschien; ‘Het duurt wel erg lang. Waar blijft de dag van Zijn komst?’
Het kruis van Golgotha bepaalt de christen niet alleen bij de sterfdag van Jezus, maar ook bij zijn of haar ‘geestelijke sterfdag’.
Vreemdelingschap is een centraal thema in de apostolische brieven in het Nieuwe Testament. Een christen is wel in de wereld, maar niet meer van deze wereld.
Heeft u uzelf ook weleens afgevraagd of God werkelijk bestaat? Is het geloof in de God van de Bijbel geen inbeelding? Is het geen mythe? Dat wil zeggen een onzinverhaal dat als waar wordt aangenomen?
Op 23 september is de astronomische herfst begonnen. We zien veel ganzen vliegen op weg naar het zuiden om de winter te ontvluchten. Ze vliegen dan in zo’n mooie V-formatie.
De vraag stellen, is hem beantwoorden. Natuurlijk willen we eerlijk worden behandeld. Maar… geldt dat overtuigende antwoord ook als het gaat over het onderwijs dat vanuit de Bijbel tot ons komt?
Graag attendeer ik u op een nieuw initiatief waarmee ik onlangs van start ben gegaan. Het idee is geboren om eens in de twee weken een korte video op de homepage van onze website te posten.
Deze gekleurde cirkelboog ziet u aan de hemel staan als de laagstaande zon tegen een nevel van waterdruppeltjes aanschijnt. Een prachtig en indrukwekkend gezicht.
De verleiding is groot om als christen meer door je gevoel dan door geloof te leven. In de Bijbel lezen we in het Oude Testament een belangrijke tekst die daarover gaat.
De vakantie zit er voor de meeste mensen op. Er staat een nieuw seizoen voor de deur. Na de zomer volgt de herfst. Voor sommige mensen een lastige periode.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer